FAQ Kikkert

Hvordan fungerer en kikkert?

En kikkert fungerer ved at samle lys gennem objektivlinserne (de store linser forrest), forstørre billedet via et system af prismer og derefter sende det op til dine øjne gennem okularerne (de små linser nærmest øjet). De fleste kikkerter har twist-up øjestykker, som kan drejes op og ned for at tilpasse afstanden mellem dine øjne og linsen. Bruger du briller, lader du dem være nede – uden briller drejer du dem op, så du får det fulde synsfelt.

For at stille skarpt starter du med at kigge gennem kikkerten og justere på fokuseringshjulet (mellem de to kikkerthalvdele), indtil billedet bliver klart. Har kikkerten en diopterjustering (typisk på højre okular), kan du finindstille skarpheden på det ene øje, så begge øjne ser helt skarpt – ideelt hvis du har forskellig styrke på øjnene.

Hvad betyder kikkertens tal?

En kikkert betegnes for eksempel 10x42. Det betyder, at forstørrelsen er 10x og tallet 42 angiver den forreste objektivlinses diameter – altså 42 mm. Man kan tro, at jo større forstørrelse, jo bedre kikkert – men sådan er det ikke. Faktisk skal du se på hvilke materialer, der er brugt, prismerne og coating på kikkerten. Det er nemlig optikken, der bestemmer hvor god kikkerten er. Forstørrelsen skal derimod være passende til det kikkerten skal bruges til. Til de fleste observationer vil 8x eller 10x forstørrelse være rigeligt. Op til denne forstørrelse kan kikkerten holdes stille uden stativ – uden at billedet bliver rystet. Med højere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre at sætte kikkerten på stativ.

En 8x forstørrelse giver dig et bredt synsfelt og er nem at holde rolig. Det er derfor et populært valg til all round - dvs. til at udforske både dyreliv og landskabet.

En 10x forstørrelse kan for nogle være mere urolig i billedet, men den trækker også objektet en smule tættere på, så du bedre kan se detaljerne. Det er ofte et populært valg hos fugleentusiaster.

Hvis der ønskes større forstørrelse vil en udsigtskikkert (spottingscope) på stativ være bedre. Her vil tallene for eksempel være 20-60x80. Det betyder, at kikkerten har et zoom interval på 20-60x og at frontlisen er 80 mm. Her har du derfor mulighed for at zoome i intervallet 20-60x og derfor får du væsentligt højere forstørrelse i en udsgitskikkert. Udsigtskikkerter: Asphen Classic, Viewlux Elite, Vanguard VEO, Viewlux ED.

Går du efter den ubetingede bedste kikkert til udsigt, så tag et kig på ZEISS Conquest Gavia, som sikrer dig suveræn overlegen optik. Se hele udvalget af vores udsigtskikkerter under udsigtskikkerter.

Hvad er en kikkerts forstørrelsesfaktor?

Begrebet forstørrelsesfaktor dækker over, hvor mange gange større et objekt vil se ud gennem kikkerten i forhold til, når du kigger med det blotte øje. Har din kikkert en forstørrelsesfaktor på 10x, vil det objekt, du kigger på, derfor se 10 gange så stort ud, når du kigger gennem kikkerten.

Hvad er frontlinsens diameter?

Frontlinsen på en kikkert er den objektivlinse, der vender ud mod det objekt, du kigger på, og dermed væk fra øjet. Det er således diameteren på denne linse, det drejer sig om, når man taler om frontlinsens diameter. Den vil for håndholdte kikkerter ofte være 42 mm.

Hvilken betydning har forstørrelsesfaktoren?

En kikkerts forstørrelsesfaktor har stor betydning for de muligheder, du har med kikkerten. Jo højere forstørrelsesfaktor, jo mere detaljeret et billede får du nemlig, når du kigger igennem kikkerten. Dog skal du også være opmærksom på at jo højere forstørrelse - jo mere uroligt kan billedet blive. Det kræver derfor en en mere rolig hånd med en 10x end med en 8x forstørrelse.

Hvad er bedst – 8x42 eller 10x42?

Det kan være svært at vide, hvilken forstørrelse, der er bedst. Der er ikke som sådan en forstørerlse, der er bedre end den anden, da det handler om hvad, kikkerten skal bruges til.

Med 8x forstørrelse får du det bredeste synsfelt, den er nem at holde rolig og få et stabilt billede med. Det er derfor oftest denne vi anbefaler til dig, der skal bruge kikkerten til all around. Det er et sikkert valg.

Ønsker du i stedet at komme så tæt som muligt på objektet, er det i stedet 10x4forstørrelse, du bør vælge. Det vil oftest være anbefalet til dig, der er fugleentusiast eller blot ønsker at se detaljer på dyr frem for at have det brede overblik.

Hvilken betydning har størrelsen på frontlinsen?

Ligesom kikkertens forstørrelsesfaktor har også diameteren på frontlinsen meget at sige for den oplevelse, du får, når du bruger din kikkert. Jo større diameter frontlinsen har, jo mere højere lystransmission har kikkerten - og jo højere lystransmission, jo bedre detaljegrad.

Dog betyder en større frontlinse også, at kikkerten er fysisk større og tungere. I dag laves der optik, som optimerer lysindsamlingen. Det er derfor ikke nødvendigt med en stor frontlinse i morderne kikkerter. I stedet har optikken en essentiel betydning for hvor detaljeret og skarpt et billede, du får med den pågældende kikkert.

Det er ofte jagtkikkerter, der har en stor frontlinse på 50 mm. Det er fordi de oftest bruges i skumringen, hvor lysforholdene ikke er optimale. Derfor kombinerer de suveræn optik med store frontlinser.

Hvad betyder synsfeltet på en kikkert?

Udover tallene, der repræsenterer forstørrelsesfaktoren og frontlinsediameteren, er der typisk også et andet tal på de fleste kikkerter, som du med fordel kan holde øje med. Det drejer sig om det tal, der fortæller noget om kikkertens synsfelt.

Synsfeltet på en kikkert angiver, hvor bredt et område du kan se gennem kikkerten på én gang – typisk målt i meter på 1.000 meters afstand. I vores produktbeskrivelser ved hver kikkert vil der under synsfelt stå for eksempel 124/1000. Det betyder, at ud af 1000 meter, kan du se 124 meter på en gang.

En 8x har oftest det bredeste synsfelt. Det er ideelt, hvis du skal se større dyreflokke på én gang, udforske landskabet eller fange dyr i fart. En 10x forstørrelse vil oftest have et mindre synsfelt. Denne er derfor ideel til fuglekiggeri, hvor det brede synsfelt ikke er nødvendigt.

Hvad betyder nærfokusering? 

Nærfokusering beskriver den afstand, som kikkerten kan stille skarpt fra. Det betyder, at hvis der i produktbeskrivelsen under nærfokusering står 2 meter, kan kikkerten stille skarpt fra ca. 2 meter og frem. Det er derfor væsentligt at tage højde for, hvis du for eskempel skal kigge på fugle i din have. I det tilfælde vil det være optimalt at vælge en kikkert, der har en kort nærfokusering på ca. 2-3 meter frem for 5-6 meter, da du ofte er tæt på fuglene i din have. Skal du bruge kikkerten til at spotte dyr i skoven eller se landskabet er nærfokusering ikke en vigtig faktor.

Kan jeg bruge en kikkert med briller?

Ja, du kan sagtens anvende en kikkert selvom du har briller. De fleste tager deres briller af, når de skal anvende en kikkert. Men det er faktisk ikke nødvendigt, da der i dag laves twist up øjestykker på næsten alle kikkerter. Det gør det utrolig nemt at anvende en kikkert både med og uden briller. Bærer du briller skal du lade twist up øjestykkerne være nede. Tager du brillerne af, bør du dreje øjestykkerne på. På den måde er du garanteret det fulde synsfelt uanset om du bruger kikkerten med eller uden briller.

Såfremt kikkerten ikke har twist up øjestykker har den gummiøjestykker. Kikkerter med gummiøjestykker kan også anvendes både med og uden briller. Når du har briller på skal du flippe gummiøjestykket ned. Tager du brillerne af, skal du lade gummiøjestykket være oppe. Det er ofte på marinekikkerter, der er gummiøjestykker.

Er en kikkert vandtæt?

Ja, de fleste kikkerter er vandtætte og nitrogenfyldte. Det betyder, at kikkerten er dugfri. Derfor kan du tage din kikkert med på tur uanset vejrforholdene. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en kikkert ikke kan tåle at ligge i vand i længere tid. Når en kikkert er vandtæt, betyder det oftest, at den kan håndtere at være ude i regnvejr. Hvis kikkerten kan tåle at blive tabt kortvarigt i vand, vil det stå under specifikationer for den pågældende kikkert.